paardentrailer laadtraining

Inleiding.
Paarden met veel trailerervaring zijn over het algemeen makkelijk te laden.

Paarden met weinig trailerervaring hebben nogal eens de neiging om lastiger (niet gelijk) de trailer in te lopen. Ook bij deze paarden is het raadzaam om regelmatig het trailerladen te oefenen. Het beste is natuurlijk om met enige regelmaat je paard te laden en een (klein) ritje te maken.
Om teleurstellingen en stress te voorkomen is het handig om de onderstaande do’s en dont’s in acht te nemen.

Voor paarden met geen trailerervaring adviseren wij eerst het trailerladen te oefenen met uw paard voordat u besluit met uw paard op pad te gaan.  Dit om de nodige teleurstelling te voorkomen.
Wij maken helaas nog steeds mee dat we ingehuurd worden voor vervoer maar dat het paard niet is te laden om de simpele reden dat het of de 1e keer is dat het paard geconfronteerd wordt met een trailer of dat het paard in het verleden een traumatische ervaring heeft opgedaan met een trailer en daarna niet meer is vervoerd of geladen.

Indien na het oefenen blijkt dat uw paard moeilijk of niet te laden is adviseren wij om een trailerlaadtraining te volgen. Zier hiervoor ook de pagina paardentrailer laadtraining.

Algemeenpaardentrailer met vooruitloop
Het laden van een paard moet in alle rust gebeuren.
Neem hiervoor dus ruim de tijd. Bij tijdgebrek, en dus stress, zal het paard deze stress merken en ook voelen.  Dit werk averechts.
Je paard moet een donker gat in en moet het vertrouwen krijgen dat het veilig is in de trailer. Hij kan immers niet meer vluchten als hij binnen staat. Open alle mogelijke deuren en kleppen om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Het voordeel van de paardentrailer met vooruitloop van paardentaxi randstad is dat door de deur en de vooruitloop laadklep de paardentrailer geen donkere afgesloten ruimte meer is voor uw paard.
Bij het laden op een (vreemd-) wedstrijd-terrein moet je zeker in het begin  er de tijd voor nemen, omdat je paard op een vreemd terrein moet worden geladen.  Blijf je eigen methode trouw, al duurt het misschien wat langer.
Zorg ervoor dat rust, ervaring en het vertrouwen van je paard in jou in de nabijheid van de trailer gewaarborgd blijft.
En laat je zeker niet afleiden door alle mensen om je heen die het natuurlijk allemaal beter weten.

Beloning
• een beloning heeft effect op de laatste drie seconden van een activiteit van het paard. Is je paard de trailer ingegaan en er direct weer uit, denk jij dat je je paard beloont omdat hij de trailer is ingegaan, terwijl het paard denkt dat hij beloont wordt omdat hij eruit is gegaan. Beloon dus alleen direct op het moment als je paard heeft gedaan wat jij wil.
• een paard voelt zich beloont als hij rust krijgt. Als jij moedeloos je schouders laat zakken en afwachtend gaat staan, voelt een paard dit dus als beloning.
• wees terughoudend met het belonen met voer. Een paard kan er heel vervelend en bijterig van worden. Voer klaarleggen in de trailer waar het paard direct zelf bij kan, kan wel helpen.
• wees bijzonder consequent met het moment van belonen. Wees je zeer bewust dat ieder geruststellend klopje een beloning betekent en ben je er bewust van wanneer je dat toepast.
• stop het oefenen op een positief moment. Dat is de grootste beloning!

Onzekere momenten zijn
• het benaderen van de trailer2 paards trailer
• het op de klep stappen omdat dat een ander geluid maakt en een schuine stand heeft
• het in de trailer stappen omdat het een donker gat is en het paard de ruimte helemaal moet vertrouwen om te weten dat het veilig is daar binnen
• rustig in de trailer blijven staan en niet achteruit stormen
• in een andere omgeving instappen, zeker op wedstrijdterrein
• instappen in het donker. Vooral als er buiten verlichting brandt en je zelf meeloopt de trailer in, kan je paard schrikken van de eventuele schaduw die jij veroorzaakt op de trailerwand. Vooral als je bukt om onder de stang door te gaan. 

Niet doen
• je paard belonen op het verkeerde moment, b.v. wanneer hij net achteruit is gegaan of zijwaarts de trailer heeft verlaten. Of wanneer hij voor de klep stil blijft staan.
Een bemoedigend tikje op het juiste moment is natuurlijk geen probleem.
• van alles proberen zonder structuur. Je paard zal niet meer begrijpen wat je wilt.
• een tikje op de kont geven als je paard bijna in de trailer staat
• je paard vastzetten als de bilstang nog niet is bevestigd

Zinloos en gevaarlijk
Met touwen achter de achterhand langs je paard in de trailer dwingen of andere vormen van fysieke dwang of geweld.  Deze werkwijze, als het lukt,  geeft alleen resultaat op de korte termijn en kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden, zeker als het paard in paniek raakt. Je paard gaat het laden als een zeer onprettige ervaring zien en wil uiteindelijk niet eens meer naar de trailer toe.

 

paardentrailer laadtips